Laatst sprak ik een oud-collega die een sabbatical had genomen. Hij vertelde me hoe hij terugkeek op de maanden vóór de sabbatical: een periode waarin hij geleefd werd door deadlines. Je herkent dat misschien wel. Hij vertelde over de maanden van rust: het niets doen, de tijd die hij doorbracht in z’n eentje. En hij vertelde me over hoe hij terugkwam na de sabbatical: hoe hij zocht naar de nieuwe balans en de rust wilde vasthouden.

Dit gesprek maakte voor mij iets duidelijk. Iets wat ik veel om me heen zie. Mensen die van hot naar her vliegen. Die het gevoel hebben geleefd te worden, je hoort ze vaak het woord ‘moeten’ gebruiken. Geen tijd om even bij te komen, want de volgende vergadering komt er al aan. Eigenlijk ook geen tijd om rustig te koken en te eten met je gezin, want vanavond wacht de vrijwilligersklus. En de afspraak met die vriend(in) waarvoor het de hoogste tijd is, kan dat echt pas over zes weken? Een ratrace, dat is het! Het gevoel dat je niet echt een keuze hebt, maar dat het je overkomt.

Zelf heb ik dat gevoel ook vaak gehad en nog steeds gebeurt het wel.

Ik geloof dat jij en ik elk met een specifiek talent in deze wereld gekomen zijn. Talent om te zorgen, om te leiden, om te tekenen, om te spreken, om te bouwen, om te vul-maar-in. Vanuit dit talent mag jij leven en werken, want daar ligt je passie. What makes you tick? Nou, dát talent. Onze wereld heeft het nodig dat jij vanuit jouw talent en passie aan de slag gaat. Dat je rentmeester zijn. Dat je zelf een instrument wilt zijn om de wereld een beetje mooier te maken.

‘What makes you tick?’ vind ik daarom een van de belangrijkste vragen. Of anders gezegd: Waar ga jij van ‘aan’? Waarvan ga jij stralen? Als je dat weet, kun je namelijk harder tikken, nog meer stralen. Ik heb het zelf een paar jaar geleden mogen ontdekken. Hier lees je daar iets meer over. Het heeft mij zoveel energie gegeven, nu ik weet dat ik ‘aanga’ van het begeleiden van anderen in hun zoektocht naar een nieuwe balans of het (terug)vinden van hun talent. De energie die het geeft als je ontdekt welk talent er altijd al heeft gezeten, maar waar je nog niet veel mee hebt gedaan. Of als je ervoor kiest om niet meer mee te willen doen aan die ratrace, maar duidelijke keuzes maakt vanuit jouw talent, daar gaat zoveel kracht van uit. Die zoektocht, met zulke mooie ontdekkingen en keuzes als gevolg, gun ik je.

Is het iets voor jou om ‘what makes you tick’ te ontdekken en hoe je dat kunt inzetten in werk en leven? Of ben je gewoon benieuwd wat ik voor je kan doen? Laat een berichtje achter, dan bel ik je terug.