Herken je dat? Die behoefte om tijd te nemen om terug te gaan naar jouw bron, weer eens echt stil te worden en te voelen wat jouw passie is. Of om ruimte te maken voor zo'n echt goed gesprek, van hart tot hart. 

Je herkent dan ook vast dat in de drukte van jouw dagelijks leven er vaak weinig tijd over blijft voor innerlijke verdieping en bezinning. Je ervaart niet 'zomaar' ruimte hiervoor. Als je de tijd neemt om stil te worden, maak je sneller contact met je gevoel en intuitie, dan wanneer je je haast van de ene naar de andere deadline. Hoe zou het zijn om je te laten onderdompelen in vertraging, aandacht en stilte om daarmee ruimte te maken voor de kern van jouw leven? 

AmindaFotografie RiettePetter 0299

Leren van het kloosterleven 

Al langere tijd ben ik geraakt door het kloosterleven. Ik bezoek regelmatig een klooster, om deel te nemen aan een viering of om gewoon even stil te zijn. Het mooie van het kloosterleven is dat een toegewijd leven er centraal staat, wat vorm krijgt in verschillende eeuwenoude tradities. Stilte en eenvoud nemen een grote plaats in, gevoed vanuit een monastieke bron.

Geïnspireerd door de rijkdom van het kloosterleven ben ik op zoek gegaan hoe we elementen uit de kloostertraditie kunnen vertalen naar het dagelijkse leven, dus buiten de kloostermuren. Op zo’n manier dat het bemoedigt en plezier kan brengen. Als een oefenplek waar je je traint in het terugkomen bij wat voor jou belangrijk is, en in het voeren van gesprekken die ertoe doen. Waar dialoog een plek heeft, en waar stilte ook nooit ver weg is. 

Hoe ik werk? 

Na een intakegesprek waarin we bespreken wat het verlangen is voor jouw groep of team, ontwerp ik een verdiepend programma of een retraite. Enkele voorbeelden:

  • Een management team heeft behoefte aan een verdiepingsdag voorafgaand aan het opstellen van een nieuwe strategie. Met behulp van monastieke werkvormen, waaronder een meditatief intervisiegesprek, ervaren zij weer wat de 'bedoeling' is en ontstaat er focus.
  • Een kerkelijke gemeente wil graag in kleine groepen verdiepende gesprekken voeren met als doel (weer) een vitale gemeenschap te worden. In een 'proeverij' ervaren ze verschillende monastieke werkvormen zoals stiltemeditatie, toepassen van een Benedictijnse wijsheid en een pelgrimswandeling. 
  • Een groep professionals heeft een 'proeverij' gedaan en wil nu onderdelen hiervan in hun organisatie toepassen. In een praktisch train-de-trainertraject leren zij hoe ze zelf aan de slag kunnen met bezieling vanuit monastieke bron, en maken zij de vertaalslag naar hun specifieke doelgroep.

Regelmatig werk ik samen met anderen die met als ik geïnspireerd zijn door het kloosterleven en ervaren zijn in het werken met groepen. Op die manier kan ik een grotere groep begeleiden of kunnen we meerdere expertises aanbieden, afhankelijk van de wens. 

Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor jullie kan betekenen? Laat het me weten, ik bespreek graag met je wat er mogelijk is.