Aangekomen in Egmond. Niet aan het strand, maar bij de Abdij. Samen met Yvette Schenk begeleid ik hier de komende dagen een kloosterretraite.

WhatsApp Image 2023 01 12 at 17.39.14

Een weekend in het teken van verstilling, aan het begin van het nieuwe jaar. We volgen het ritme van de monniken die in de Abdij wonen, en laten ons voeden uit de bron. Voor de meeste deelnemers aan deze retraite is dat een christelijke bron.

Verstilling is van levensbelang, zou je kunnen zeggen. Het stelt je in staat om je af te stemmen op wat echt belangrijk is. De winterperiode kan je daarin erg helpen. De natuur is tot stilstand gekomen, en ook je leven speelt zich met name binnen af. Tegelijk heb je de stilte wel bewust op te zoeken, dat lukt voor de meesten niet zomaar, met alle geluiden en afleiding om ons heen. We zijn daar zo aan gewend dat stilte ook angstig kan maken.

Als je leert om stilte een plek te geven in je (dagelijkse) ritmes, is het helend. Dan ontstaat er naast de uiterlijke stilte ook een innerlijke verstilling. Een verstilling die rust geeft, en daarmee helderheid. Bijvoorbeeld helderheid over keuzes die je hebt te maken of een richting die je wilt inslaan.

De deelnemers aan de retraite worden uitgenodigd dit te gaan ervaren: verstillen, bezinnen, aandacht hebben, uitzien naar.

Gaan we in het klooster stil zitten wachten? Niet bepaald. Het getijden-ritme van de monniken geeft ons structuur, en we nemen tijd voor mooie meditaties, een betekenisvolle wandeling en prachtige verstillende rituelen.

Wil je een keer mee? In het najaar gaan we weer. We horen het graag, dan houden we je op de hoogte.

#seizoen #verstilling #winter #retraite #klooster #bron