'Hoe werd er bij jou thuis over werk gesproken?’
Het was een van de vragen die ik stelde aan twee directeuren van een bedrijf dat zich opmaakt voor de volgende fase.Wat je van huis uit hebt meegekregen aan waarden of overtuigingen is nogal bepalend voor hoe je je hebt ontwikkeld. De meeste mensen beseffen dat wel. Dat het ook zo vaak bepalend is in de keuzes die je in het hier en nu maakt, is voor velen een ontdekking. Ik merk dat keer op keer in trainingen en coaching.

Ik gebruik graag de metafoor van de eettafel zoals die bij jou vroeger was, de plek waar zoveel samenkomt in een familie. De dag wordt er besproken, er worden mooie gesprekken gevoerd, maar ook ruzie gemaakt en er ontstaan patronen (mama schept als eerste op).

De eettafel vormt een mooi vertrekpunt voor betekenisvolle gesprekken en inzichten. Dan blijkt een zin als 'niet lullen maar poetsen' ineens veel meer te betekenen dan gedacht. En vaders zin 'geef van je tijd en geld iets terug aan de maatschappij' blijk je ineens terug te zien in belangrijke keuzes die je maakt in je bedrijf.

Voor de directeuren vielen er kwartjes. Een prachtig gesprek volgde over erkenning, voorkeursbehandelingen, en over de impact van ziekte op het gezin. Ze realiseerden zich hoe de stemmen van beide vaders doorklinken in hoe ze hun bedrijf aansturen, én ze werden zich bewust wat het hen brengt als ze zelf in vrijheid kunnen kiezen.

Het is een voorbeeld van gesprekken die ik voer in coaching en training. De metafoor van de eettafel gebruik ik zowel individueel als in teams en groepen. Het vertrekpunt kan een vraag zijn rond samenwerking, leiderschap of een individuele levensvraag.

In de Systemic Season Circle voor ondernemende vrouwen doen Annelies Meijers van www.amkwadraat.nl  en ik iets soortgelijks. We supporten jou dan om de zin en onzin in jouw bedrijf en leven te zien, waardoor je (weer) scherp zicht krijgt op je eigen keuzes. Er is nog ruimte, voel je welkom!