laptop 2055522 340

Vorige week was het weer zover. Ik sprak iemand die aangaf dat het werk haar zoveel energie kostte, dat ze moe was en dat ze het gevoel had geleefd te worden.

Het is een opmerking die ik heel vaak hoor om me heen. Het is ook voor mijzelf heel herkenbaar, want ook ik was lange tijd moe en ging maar gewoon door, zowel op het werk als thuis. Ik kende geen alternatief, ik dacht 'niet zeuren, zet 'm op'.  Ik ging door omdat het van me werd gevraagd en misschien ook omdat ik dacht dat ik 'nu eenmaal zo was'. Het frustrerende was wel dat ik anderen eenzelfde klus fluitend zag doen. Hoe was dat mogelijk?

Inmiddels weet ik dat ik dit gevoel al veel eerder had kunnen aanpakken als ik destijds meer geweten had van mijn persoonlijke voorkeuren. Voorkeuren? Ja, van nature heeft iedereen eigen voorkeuren. Tegelijk is er sprake van aangeleerde patronen of gedrag. Vergelijk het met je handschrift. Als je schrijft met je voorkeurshand is dat gemakkelijk, snel en herkenbaar, maar stel nou dat je je pols breekt en tijdelijk met je andere hand moet schrijven. Dat kost je meer moeite en het zal niet zo snel gaan of herkenbaar zijn als jouw handschrift. Probeer maar eens een zin te schrijven met je voorkeurshand en daarna met je andere hand. Comfort zone en effort zone, zo noem ik het verschil ook wel. Op deze zelfde manier hebben we ook voorkeuren die gaan over ons gedrag en persoonlijkheid.

Persoonlijke voorkeuren zijn er op verschillende gebieden. Een van die gebieden gaat over de vraag waar je energie van krijgt. De vrouw uit de eerste zin ontdekte dat haar moeheid onder andere te maken had met het feit dat ze altijd mensen om zich heen heeft en zich niet gemakkelijk even terug kan trekken. Terwijl zij het nodig heeft om af en toe in haar eentje geconcentreerd aan een taak te werken, zonder afleiding van collega's. Herken je dat? Misschien geldt dit voorbeeld voor jou minder en krijg jij er juist energie van als je mensen om je heen hebt die je inspireren en verder helpen.

Dit is een van de verschillen tussen een introverte en extraverte voorkeur. Als jij een introverte voorkeur hebt, richt je je liever op je eigen wereld van ideeën, gedachten en gevoelens. Je neemt dan vooral tijd voor reflectie en rust om je batterij op te laden. Als je een extraverte voorkeur hebt, concentreer je je het liefst op de buitenwereld van mensen en activiteiten. Dat stimuleert en geeft energie.

Toen ik zelf ontdekte wat mijn persoonlijke voorkeur was, gaf me dat heel veel rust en herkenning. Ik begon aanpassingen te doen in de opbouw van mijn dag, zoveel als mogelijk was. Ik heb een introverte voorkeur, wat betekent dat ik er energie van krijg om soms even tijd voor mezelf te nemen en om ideeën uit te werken, iets af te maken of uit te werken. Ik heb de keuze gemaakt om regelmatig een dag thuis te werken en bovendien heb ik geleerd dat ik na een dag vol gesprekken of overleggen 's avonds de tijd neem om iets voor mezelf te doen, alleen. Dat lukt uiteraard niet altijd, maar balans is hierin het sleutelwoord.

Wat ik hierboven uitleg, is onderdeel van MBTI. MBTI (Myers Briggs Type Indicator) is een persoonlijkheidsinstrument dat wereldwijd gebruikt wordt om persoonlijke voorkeuren in kaart te brengen. Kennis van je voorkeuren helpt om individuele verschillen en je sterke punten te begrijpen en het geeft je daarmee een stevige basis voor je persoonlijke ontwikkeling. MBTI bestaat uit vier onderdelen, de vraag wat jou energie geeft is daar één van.

Ik zal ongetwijfeld meer artikelen gaan schrijven over het leven en werken vanuit je voorkeuren, want MBTI is een heel rijk instrument dat je op veel gebieden kunt toepassen. Wil jij graag weten wat jouw voorkeuren zijn en wat dit kan betekenen voor (het terugkrijgen van) jouw energie? Ik begeleid je hier graag bij.Laat een berichtje achter, dan neem ik contact met je op.