gang klooster zwolleHerken je dat? Zo’n gesprek waarbij je echt voelt dat je de kern raakt, elkaar van hart tot hart spreekt. Waarbij je misschien zelfs een tinteling voelt of kippenvel op je arm krijgt. Dat kan mooi en open zijn, en soms is het ook rauw en eerlijk.

Je herkent dan ook vast dat die gesprekken er niet zomaar zijn. Met de een gaat het makkelijker dan met de ander. En als je je zelf rustig voelt, ontmoet je elkaar sneller op hartsniveau dan wanneer je je haast van de ene naar de andere deadline of afspraak.

Hoe zou het zijn als je je iets eigen kunt maken om meer gesprekken te voeren die teruggaan naar waar het werkelijk om draait, en echt gaan om de kern van jouw leven?

Wij - Rien de Wit, Leon Verhoeven en Riëtte Petter - zijn al lange tijd geraakt door het kloosterleven. We komen er regelmatig, om deel te nemen aan een retraite of viering of ook om zelf groepen te begeleiden. Het mooie van het kloosterleven is dat het een levenswijze is waarin een toegewijd leven met God centraal staat en die vorm krijgt in verschillende ‘praktijken’. Stilte en eenvoud nemen daarin een grote plaats in. En daar gebeurt het vaak, binnen de kloostermuren, zo’n gesprek dat je diep raakt.

Geïnspireerd door de rijkdom van het kloosterleven zijn we op zoek gegaan hoe we elementen van het kloosterleven kunnen vertalen naar het dagelijkse leven, dus buiten de kloostermuren. Op zo’n manier dat het anderen bemoedigt en plezier kan brengen. Als een oefenplek waar je je traint in het voeren van hart-tot-hartgesprekken. Deze oefenplek noemen we een leerhuis. We putten uit de monastieke bronnen.

Oefenen met zes monastieke praktijken
In het leerhuis brengen we zes monastieke praktijken samen, die ieder praktisch toepasbaar en eenvoudig en verdiepend zijn. Als je meedoet, ervaar je deze praktijken en krijg je bagage om dit ook zelf buiten de kloostermuren toe te passen. In het leerhuis kun je ook leren om zelf met groepen aan de slag te gaan (train-de-trainer) in je eigen organisatie of gemeenschap.

De praktijken laten zich goed uitleggen aan de hand van een kruis. Bekend uit de christelijke traditie, maar in deze vorm nog meer uit de Keltische traditie.
3 kruisen

  1. Stilstaan. Ontspan, kom op adem. Als je tijd neemt om stil te zijn, is er ruimte om bij de Bron te komen, met aandacht te kijken en je te verwonderen over wat je ziet. Door stil te zijn hoor en zie je beter. Het helpt je te bedenken wat belangrijk is en om dichtbij jezelf te komen.
  2. Luisterend lezen. Dit is traag lezen, in de bijbel of in een spirituele tekst. Als je traag leest, dringen de woorden echt tot je door, en zo ontstaat er ruimte voor helderheid. Het geeft kracht en inspireert.
  3. Leren. Je ontdekt wijsheden die korter of langer geleden zijn opgeschreven. Soms geeft je dat nieuwe inzichten, maar soms schuurt het ook. We maken gebruik van de Benedictijnse wijsheid.
  4. Wandelen. Je wandelt naar wijsheid. Je wandelt alleen of samen en gaat op pad met een vraag of situatie die je bezighoudt. Zo ontdek je regelmatig wat je dwars zit of welke keuze je kunt maken.
  5. (Aan)bidden. Voel je uitgenodigd om je voortdurend bewust te zijn van de Bron in je leven. In de christelijke traditie betekent bidden een gesprek voeren met Jezus over dingen die je meemaakt of over dingen waarover je nadenkt, in het vertrouwen dat Jezus met de wereld bezig is en zorgt.
  6. Delen. Delen in een kring. De eerste vijf praktijken kun je als je wilt prima alleen doen. Onze ervaring is echter dat als je er samen mee bezig bent, er nog meer gebeurt. Het is een uitnodiging tot oprechte ontmoeting, voor gesprekken van hart tot hart, over dingen die je echt raken.

In deze video maak je nader kennis met de monastieke praktijken:

Is het voor jou?
We richten ons op kerkelijke gemeenten, organisaties, studentenverenigingen of andere groepen die zich herkennen in het verlangen naar meer betekenisvolle gesprekken.

Een proeverij om mee te starten
We kunnen ons voorstellen dat je eerst graag iets wilt ervaren van wat we aanbieden, om te kunnen bepalen of het iets is voor jou of jouw groep. Een ‘proeverij’ is daarvoor heel geschikt, in een dagprogramma laten we je dan kennismaken met iedere praktijk. Bijvoorbeeld als startbijeenkomst van het nieuwe seizoen, of als aftrap van een nieuw project. Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor jouw groep te bespreken. Voor de kosten hoef je het niet te laten, we zijn in dit programma niet uit op het maken van winst.

We horen graag van je
Ben je nieuwsgierig geworden, wil je meer informatie? Stuur dan een berichtje naar Riëtte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Rien via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan verkennen we graag wat er mogelijk is.